Paardenmelk 

Paardenmelk

Paardenmelk is van alle melksoorten het meest met de menselijke moedermelk te vergelijken. Het gehalte aan eiwit, melksuiker (=lactose), mineralen en sporenelementen komt quasi overeen. Het ijzer- en vitamine C–gehalte van de paardenmelk is hoger.

Vet:
het zeer lage vetgehalte (1,3%), waarbij de essentiële vetzuren grotendeels meervoudig onverzadigd zijn, dragen beslist bij tot de biologische waarden van de paardenmelk en daarmee ook van de paardenmelkcosmetica.

Koolhydraten:
het voornaamste koolhydraat is lactose (6,3%) Dit melksuiker leidt tot een opmerkelijke verbetering van de voedselopname door de resorptie van calcium, fosfor, magnesium. Het geeft snel energie.

Eiwitten:
het gehele proteïnegehalte is gemiddeld 2,2 %. Het aandeel van korte, licht verteerbare eiwitten –zoals (poly)peptiden, vrije aminozuren- is heel hoog. Paardenmelk is ook rijk aan speciale eiwitten, nl. vet-, eiwit- en suiker delende eiwitten (enzymen) die betrokken zijn bij de biochemische regeling van al onze levensprocessen.

Vitaminen en spoorelementen:
rijk aan vit. A-B1-B2-B6-B12-B13-C-D-E-K, alsmede de immuunstoffen IGA en lysozym. 100g paardenmelk bevat 47 Kcal (196 KJ).

De werking van paardenmelk
Door het drinken van paardenmelk wordt de darmflora geactiveerd en het lichaam ontlast van onreinheden. De gisting van de goede noodzakelijke melkzuren wordt in de verschillende afdelingen geactiveerd waardoor een goede spijsvertering op gang komt. De slechte bacteriën produceren namelijk afvalstoffen die verspreidt worden en zo ons lichaam irriteren. Dit kan leiden tot slechte vertering, onregelmatige stoelgang, moeheid ... De toxines uiten zich ook onder de vorm van onreine huid of veelvuldige ongemakken. Door de verkeerde samenstelling van de darmflora krijgen we tekorten aan de nodige vitaminen, mineralen en aminozuren, zodat ons immuunsysteem afzwakt.

Het melken
Paardenmelk word gewonnen van merries nadat zij een veulen ter wereld brengen. Zodat het veulen zo’n zes à acht weken oud is, word de merrie een drietal keer per dag gemolken. Deze melk word na het melken niet gesteriliseerd of gepasteuriseerd maar enkel gefilterd om de goede eigenschappen van de melk te vrijwaren. De melk word uiteraard steeds hygiënisch en met zorg behandeld. Vervolgens word de melk per portie van ¼ liter ingevroren. De diepgevroren melk kan zes maanden bewaard worden zonder enig kwaliteitsverlies.

Paardenmelk een geschenk van de natuur
Paardenmelk een lichaamsversterkend middel, weerstand verhogend, zorgt voor vitaliteit, energie en is licht verteerbaar. Paardenmelk bevat minder caseïne dan koeienmelk en is daardoor beter verteerbaar. Door verkeerde voeding ontstaat er onbalans in de darmflora, daardoor krijgen we tekorten aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Paardenmelk bevat ijzer, vitaminen mineralen en sporenelementen. Een kwart liter paardenmelk (ADH) zit boordevol vitamine C.