Stekene - Waasland 

Stekene - Waasland
Paardenmelkerij Van Duyse
Drieschouwen 123
9190 Stekene
België

Stekene is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en bestaat uit drie deelgemeenten: Stekene zelf, Kemzeke en Klein-Sinaai.

Stekene is een parelsnoer van verschillende leefkernen (Stekene, Kemzeke, Koewacht, Klein-Sinaai, Hellestraat,...). Een gezonde en toffe plek om te wonen, waar altijd wat te beleven valt. Stekene heeft ook een knus en bruisend handelscentrum en is een toeristische ontdekplek.

STEKENE van nature actief

Het Waasland (ook wel Land van Waas genoemd) is een historische en geografische streek in het noordoosten van de huidige Belgische provincie Oost-Vlaanderen en het gedeelte van de provincie Antwerpen op de linker Scheldeoever. Het Waasland wordt in het noorden begrensd door de staatsgrens met Nederland, in het oosten door de Schelde, in het zuiden door de Schelde en de Durme, en in het westen door het kanaal Gent-Terneuzen. Sint-Niklaas wordt soms gezien als hoofdstad van het Waasland, maar sinds de Franse bezetting (1795-1814) heeft het gebied geen administratieve functie meer.

De oudste bewoningskernen bevonden zich op de Cuesta van het Waasland en de zandleemgronden in het zuiden aan de Schelde. Hier zijn sporen uit de Gallo-Romeinse periode teruggevonden. Waasmunster is de oudste parochie van het Waasland, en het Land van Beveren met bijbehorende kastelen was lang het voornaamste politieke centrum.

Beveren, Verrebroek, Kieldrecht en Doel vormden de heerlijkheid Beveren en waren zeker in de middeleeuwen onafhankelijk van het hoofdcollege van het Land van Waas, dat echter in de loop der tijden haar greep op die van Beveren vergrootte. Sommige gemeenten vormden gedurende het Ancien Régime geen onafhankelijke juridische entiteit. Meerdonk bijvoorbeeld was tot 1846 slechts een gehucht van Vrasene.

In het bekende Middelnederlandse dierenepos 'Van den Vos Reynaerde' komen tal van plaatsnamen uit het Waasland voor, bijvoorbeeld Daknam en Belsele.

In de Middeleeuwen vormde het Waasland de noordoosthoek van het graafschap Vlaanderen. Grote delen waren dunbevolkt, en er kwamen geen steden tot ontwikkeling. Een groot bosgebied strekte zich uit van west naar oost, het zogenaamde Koningsforeest. De zandgronden in het centrum van het Waasland zijn weinig vruchtbaar, in tegenstelling tot de zandleemgronden in het zuiden. Het noordoosten was aanvankelijk veengebied, dat in de late Middeleeuwen intensief afgegraven werd. Bij overstromingen in de zestiende eeuw raakte het volledig onder water. Later is het weer ingepolderd.

Tijdens de Franse bezetting was het Waasland onderdeel van het Département de l'Escaut, en later lag het in de Provincie Oost-Vlaanderen. Ook Linkeroever, waar voor de moderne urbanisatie onder andere de woonkern Vlaams Hoofd en de Borgerweert (samen de Sint-Annaparochie) lag, maakt historisch deel uit van het Waasland. De Borgerweert en een deel van Melselepolder werden in 1923 bij de stad Antwerpen gevoegd, en derhalve bij de gelijknamige provincie. Ook Burcht en Zwijndrecht werden door de provincie Antwerpen geannexeerd. Een en ander ging gepaard met grenscorrecties van de gemeenten Antwerpen, Zwijndrecht, Burcht, Melsele en Kallo.

Acht Wase gemeenten - Beveren, Kruibeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster werken sinds 1968 samen in het intergemeentelijk samenwerkingsverband Interwaas. Deze intercommunale houdt zich bezig met talrijke domeinen, van projectontwikkeling, over het beheer van de Waaslandhaven tot bibliotheken en erfgoed. Na de hervorming van de Belgische brandweer zullen de zeven gemeenten Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster samen de 'hulpverleningszone Waasland' vormen.

Gemeenten in het Waasland
Bazel - Belsele - Beveren - Burcht - Daknam - De Klinge - Doel - Eksaarde - Elversele - Haasdonk - Kallo - Kemzeke - Kieldrecht - Kruibeke - Lokeren - Meerdonk - Melsele - Moerbeke - Nieuwkerken Waas - Rupelmonde - Sinaai - Sint Gillis Waas - Sint Niklaas - Sint Pauwels - Steendorp - Stekene - Temse - Tielrode - Verrebroek - Vrasene - Waasmunster - Zwijndrecht

© Copyright http://nl.wikipedia.org/wiki/Waasland